Overleg gebruiker:Nicoline

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Zou je even de pagina's aangemaakt door Vd, Hz en As willen verwijderen? Het zou niet leuk zijn als deze wiki wordt overgenomen door spam. - Andre 22 okt 2011 13:49 (CEST)

Hi, weer twee verwijderingsverzoeken, maar dit keer vanwege mijn eigen fout: Bij hydraulisch en ideaal dacht ik een oudere attestatie uit 1703 van Boerhaave te hebben, maar nader bekijken van de pagina met het werk hebben me doen realiseren dat de toespraak van Boerhaave in het Latijn was, en dat de tekst een latere (naar ik vermoed ca. 1900) vertaling is. - Andre 27 nov 2011 22:51 (CET)

Hallo Nicoline, Ten eerst mijn complimentenvoor al je werk op het gebied van de etymologie. Zou je misschien naar de bladzijde Strijder kunnen kijken? Er staat daar een stuk speculatieve discussie die m.i. de geloofwaardigheid van Etymologiebank onderuit haalt. Jcwf 24 mrt 2015 02:18 (CET)

Xhosa

Iets over uitleen.

In Xhosa (Mandela's moedertaal in Zuid-Afrika) is het woord voor kip ityipu en dat lijkt verdacht veel op kip. Als je bedenkt dat de spelling van de taal vereist dat lettergrepen altijd op een klinker eindigen (vandaar de -u) en dat leenwoorden altijd in klasse 9 ingelijfd worden en dus een prefix i- krijgen. Verder is de stam tyi(p) een palatale versie van kip. Het grappige is echter dat kip geen Afrikaans woord (meer?) is.

Ik denk dus dat dit een vroege ontlening uit het (Kaapse) Nederlands is, maar bewijzen heb ik niet.

Vriendelijke groet. Jcwf (overleg) 6 mrt 2022 23:30 (CET)