Help:Inhoud

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bent u nieuw op deze Etymologiewiki, lees dan eerst deze hulptekst.

Toevoegen van nieuwe artikelen

Wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, kijk dan eerst of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de Etymologiebank; dat kan ook via de link in het navigatiemenu links op uw scherm. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat.

Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. Eerst moet u zich eenmalig registreren of, wanneer u dat al eerder heeft gedaan, aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u bent aangemeld, ziet u links in dit wikischerm een balk "zoeken". Voer het nieuw te behandelen trefwoord in deze balk "zoeken" in. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande Redactionele richtlijnen.

Bewerken van bestaande artikelen op de Etymologiewiki

In de lijst van geschreven artikelen ziet u alle nieuw geschreven artikelen op deze Etymologiewiki. U kunt deze lijst altijd vinden met de knop 'Alle wikiartikelen' in het navigatiemenu links in beeld. Wanneer u een bepaald artikel wilt bewerken, gaat u naar het bewuste artikel en klikt u op het tabblad "Bewerken" bovenaan de pagina. Na afloop kunt u het resultaat bekijken en opslaan. Lees ook onderstaande Redactionele richtlijnen.

Redactionele richtlijnen

Uw artikel wordt opgenomen in de Etymologiebank bij het betreffende trefwoord. Het komt boven alle andere woordenboekartikelen te staan. De kleurstelling, lettertype en paginaopmaak worden automatisch aangepast aan de huisstijl van de Etymologiebank. U bent geheel vrij in de indeling, inhoud en omvang van uw artikel, maar probeer een en ander zoveel mogelijk te laten aansluiten op de bestaande artikelen. Wij stellen het op prijs als u uw bijdrage signeert, door aan het einde tussen vierkante haken uw naam te vermelden.

Typografische aanwijzingen

Wees spaarzaam met het gebruik van kopjes in de tekst.

Alineascheidingen (zoals boven deze regel) zijn altijd welkom. U moet hiervoor in het bewerkingsscherm een lege regel invoeren.

Cursief

Geciteerde woordvormen worden cursief weergegeven. Hiertoe plaatst u de tekst tussen twee paar aanhalingstekens: ''cursief''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Vet

Om vetgedrukt weer te geven, plaatst u een woord tussen twee maal drie aanhalingstekens: '''vetgedrukt'''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Accenten en vreemde tekens

Voor accenten en vreemde tekens kunt u de mogelijkheden gebruiken die Word biedt (Invoegen > Symbolen). Stuur bij problemen een berichtje naar het contactadres van de Etymologiewiki. Woorden in talen met niet-Latijnse alfabetten worden overgezet in het Latijnse alfabet volgens de wetenschappelijke transcriptie.

Verwijzingen naar de Etymologiebank

Verwijzingen naar artikelen in de Etymologiebank kunt u maken door het trefwoord in de Etymologiebank te laten voorafgaan door b: en het geheel tussen dubbele blokhaken te zetten. Naar http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 kunt u dus verwijzen met [[b:jus2|''jus'' 'vleesnat']], dit levert: jus 'vleesnat'. Er zijn nog een aantal sites waarnaar u op deze manier kunt verwijzen, zie Speciaal:Interwiki. Naar andere sites kunt u verwijzen door het gehele adres tussen enkele vierkante haken te plaatsen: Voor de eerdergenoemde pagina zou dat dus kunnen met [http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat'], dat levert: jus 'vleesnat'.

Samenvatting

Voor u een wijziging opslaat, kunt u een korte notitie invoeren achter Samenvatting: waarmee u uw wijzigingen beschrijft. Probeer kort te beschrijven wat u zojuist gedaan hebt, bijvoorbeeld: "literatuur toegevoegd", "populaire etymologie ontkracht" of "typfout hersteld".

Bewerking ter controle bekijken

Voor u uw wijzigingen opslaat, kunt u via de knop “Bewerking ter controle bekijken” zien hoe de wijzigingen eruit zullen zien.