Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden/T

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden

taalpurist

tafel van vermenigvuldiging

tandarts

taperaansluiting bepaalde rijstrook, genoemd in rij-examens

tarp soort tent

tauw, tauwlaag, tau Zuidwest-Limburgse term: harde kalkbank ontstaan door verkitting van een kalksediment in een vroeg stadium na afzetting, gedurende een fase van lage sedimentatiesnelheid. Het is een laag die zich kenmerkt door een grotere hardheid dan de boven/onderliggende lagen kalksteen. Lokaal mergel genoemd. Een andere benaming is Heerd (heerdlaag).

tawaaf Arabisch

taxiën sinds circa 1930, van taxi, overdrachtelijke betekenis, in het Engels is de betekenis bekend sinds 1911, dus wrs daaraan ontleend

teerhartigheid

teerspijze

tegenligger aanvankelijk voor schepen die idd op het water 'liggen'

tegenstribbelen

tegenvallen

tegenwoordigheid: -- van geest

tegoed

tekenaap

teler

teleporteren, teleportatie

tenietdoen

tentharing

tercerone

terechtstellen, -stelling

terril een Vlaams woord voor een steenberg bij een koolmijn. We hebben het geleend bij onze Waalse landgenoten, die voor ons steenkoolmijnen en dus steenbergen hadden. Het is dus oorspronkelijk een Waals of Belgisch-Frans woord, afgeleid van terre. In het Engels is het spoil heap, in het (Brits) Engels is ook: (colliery) spoil tip.

teringwijf

terotechnologie

terrorisme

terzake

terzelfder tijd, tezelfdertijd

te zijner tijd

theedoek oorspronkelijk een doek waarmee theekopjes en andere vaatwerk werden afgedroogd, maar waarom juist theekopjes en niet bijvoorbeeld koffiekopjes? En hoe heette zo'n ding dan vroeger? De benaming theedoek stamt uit de 18e eeuw.

theeworst Op Wikipedia staat wat informatie, waaronder dit: De oorsprong van theeworst ligt in Rügenwalde, het huidige Poolse Darłowo, waar de worst sinds 1874 gefabriceerd wordt. De naam zou afkomstig zijn van de gewoonte deze worst op sandwiches bij de thee te serveren.

thesauriër-generaal

tijdelijk geheugenverlies, of tga

tijdgeest

tijdperk

tijdschrift

tinnitus

toedeloe antedatering: DIn de TV serie ‘Pipo en de Waterlanders’ uit 1963 is het de naam van de exotische assistente van professor Piekhaar, gespeeld door Hannah van der Vlugt. Als zij zich voorstelt aan Pipo (en Felicio) dan maakt zij een zwaaiend gebaar met haar hand en zegt: “Ik ben Toedeloe.” Als zij later vertrekt dan zwaait ze naar Pipo en zegt (als afscheidsgroet): “toedeloe.”

toegang

toekennen

toentertijd

toestendig = behorende aan, vooral Oost-Nederlands

toe- in o.a. toegeven, toelaten

toewijding, toegewijd

torenen, uittorenen

torrent het werkwoord waar het van is afgeleid: https://etymologiebank.nl/trefwoord/torridus; in het Engels heeft dat Latijnse werkwoord in de 17e eeuw de betekenis ‘toestromen, heftig bewegen’ gekregen.

transparantie

treeknormstreefnorm die weergeeft binnen welke tijd een patiënt in principe recht op zorg moet hebben.In 2005 zo genoemd toen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de lange wachttijden overleg voerden op landgebied Den Treek in Leusden

trefwoord

trepaan schedelboor

tremperen

treurnis

tribalisme

trigger

tuchtrecht

tupperware

tussendoor

tussendoortje

tweelingziel

typefout