Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden/K

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden

K

kadaverdiscipline

kaleidoscoop

kaleiten, kalleiten, ruw bepleisteren van een muur met een mortelspecie.(Roeselaars)(Midden West-Vlaanderen)

kal(l)isj geven, harde trap tegen een bal geven. Vanwaar komt dit woord uit het Tiens dialect?

kamprechter

kanen In het EWN: Herkomst onzeker. Ik dacht, dat de oorsprong het Maleise makan - eten ww, makanan - eten zn was, en dat dat vooral via de Marine ietwat verbasterd in het Nederlands terechtgekomen was.

kaninefaten

kankerlijer

kanonnenvlees

kaptafel

karabijnhaak

kassiewijle

katjesavond. Dit is de woensdagavond voor geliefden met een weekeinde-relatie. Op internet wordt deze term incidenteel gebruikt, ik ken hem van hier uit de buurt (gemeente Bronckhorst).

kattenkwaad

kavelingen

keukenprinses

keurmerk

keuzestress

kibbitz

kicksen voetbalschoenen

kiele-kiele staat in bank zonder uitleg, zie WNT (ook met andere herksomt: het was kiele-kiele)

kift

kijkbuis

kiksaus

kipnuggets

klaarheid

klankbord

kleuterschool

kleindieren komt sinds 1937 in Nederlandse kranten voor en dan in een Duitse context, dus het is duidelijk dat het ontleend is aan het Duitse Kleintier.

klootjesvolk. Ik heb altijd gedacht dat het woord "klootjesvolk" verband had met het grootgrondbezit. Een "kloot" aarde is het kleinste stukje grond wat je kunt bezitten, namelijk de kloot aarde waar je op staat, of de kloot aarde waar je huisje op staat. Meer grond bezit je niet. Misschien is het interessant om dat eens te onderzoeken.

  • 'Klootjesvolk' heeft al een pagina, daarom doorgestreept. Wel staan daar verschillende mogelijke verklaringen, dus als iemand nadere informatie heeft is dat natuurlijk nog altijd welkom. - Andre 8 sep 2011 09:38 (CEST)

kloothommel, klootviool

klopgeest

klopjacht

klussen

kneiter

knekelveld

knisperen

de knuppel in het hoenderhok gooien

koekepeer

koeienletters

koeienvlaai

koffie verkeerd WNT: verkeerde koffie of koffie verkeerd, in het eerste kwart der 20ste e. overgenomen uit duitsch kaffee verkehrt, koffie met veel melk er in. Verkeerde koffie, koffie verkeerd: de drank koffie, waarbij de verhouding tusschen de bestanddeelen is omgekeerd, t.w. veel warme melk met een weinig koffie. || De zon schijnt prettig tegen de gevels, de winkels zijn open, voor de enge koffijhuizen beslaat de op elkander gepakte menigte de volle ruimte, bezig met het genot van haar eenvoudig ontbijt, van hare regte of verkeerde koffij, KNEPPELH. 10, 212 [1862].

koffiebroodje

kojangen Betekenis: slingeren van het schip. Kojang = 23 pikol. Hoe is het van gewichtseenheid tot werkwoord slingeren gekomen? (op meerdere plaatsen in deze betekenis gevonden)

Ik kan de betekenisontwikkeling nog niet verklaren, maar heb wel andere gegevens gevonden. "Kojang" is oorspronkelijk maleis kojan, de verschuiving -n -> -ng is door Europeanen gemaakt onder invloed van andere maleise woorden op -ng. Verder is de vergleijking 1 kojang = 23 pikol te simplistisch: Volgens deze pagina verschilt de waarde in verschillende delen van Zuidoost-Azië.

kolderiek

koningsblauw

koninginnesoep

koolhydraten

koppeltjeduikelen, koppeltjeduiken, kopjeduikelen, kopjeduiken, kopjebuitelen

koprol

koptelefoon

korting

kostschool

kot

koukleum

krankjorem

'krieken van de daghet gaat om het woord krieken = piepen, dat wel op de etymologiebank staat, waarbij de betekenisverschuiving is geweest naar „breken, doorbreken”, een begrip dat zich gemakkelijk uit dat van „gedruis maken” kan ontwikkelen, aldus het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal; verg. de verouderde uitdr. het kraken van den dag en het gebruik van aanbreken en doorbreken in toepassing op de dag en het licht.

krijger

kroonprins

kruidnoot

kruissnelheid

kruistocht

kudos

kuierlatten

kulkoek

kunstgreep

kunstmest

kurkdroog

kutkammen

kwakel voetbrug, ook plaatsnaam

kwaliemoer

kwartiermaker

kwatong, kwatongen,kwadetong Belgisch-Nederlands: persoon die kwaad of slecht spreekt over iemand, achterklap, klappei ruziestoker

kwelgeest

kwetsbaar, kwetsbaarheid

kwistenbiebel