Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden/E

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden

E

echtelieden

edelachtbare

edelmoedig

eekhoorntjesbrood

eenlobbig: Het botanische woord "eenlobbig", eenzaadlobbig, en "tweelobbig", tweezaadlobbig, ontbreekt in de etymologische lijsten. "Lob" (kraag, afhangende strook kant, klomp °1567) staat er wel in, maar ik zie het verband niet meteen. Vlaams botanist Matthias de L'Obel, de Lobel (Lille/Rijssel, 1538 - 1616), alias Lobelius, staat bekend als eerste om het onderscheid tussen beide te bestuderen. De overeenkomst van "lob" in zijn naam is eigenaardig. Of puur toeval?

Dat lijkt me toch echt toeval - de volledige term is 'zaadlob', en ik denk aan een afleiding van lob = kwab, waarschijnlijk bedoeld als leenvertaling van het internationale woord 'cotyledon' (van een Grieks woord dat zoiets als 'kopvormige holte' lijkt te betekenen). - Andre 7 sep 2011 17:29 (CEST)

eenmansgat

één pot nat (uitdrukking: dat komt allemaal op hetzelfde neer)

eensgezind, eensgezindheid

eentje

eenzaat

eergetouw primitieve ploeg

eerwaarde

eethoek

eetstoornis

eigenrichting

eigenstandig

elektriseren

ellenlang

emetofobie Het basale woord voor emetofobie; emeses, is te herleiden naar het Griekse woord; emein, het overgeven (handeling). Het woord fobie; een overdreven, gewoonlijk onverklaarbare angst voor een bepaald voorwerp, groep voorwerpen of situatie.

emotief

endocrinologie

engelengeduld

Engelse hoorn Ik heb vernomen dat de Engelse hoorn (een althobo) afkomstig zou zijn uit de Franse uitdrukking corps anglé: gehoekt lichaam, omdat het zo een grote hobo is. Dat zou dan in de uitspraak verkeerdelijk verbasterd zijn tot cor anglais, Engelse hoorn. Is dit zo?

epistemisch

erbarmelijk

erfgoed

erfpacht van Hugo de Groot

ergatief

ernstig

ervandoor gaan

etniciteit

Eurazië

excasso

executele

expertise