drasland

Uit Etymologiewiki
Versie door Jcwf (overleg | bijdragen) op 30 dec 2017 om 20:30 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Drasland''' wordt tegenwoordig in de Europese regelgeving gebruikt als Nederlands equivalent van Eng. ''wetland'' of Fr. ''zone humide'', een belangrijk ecologisch ...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Drasland wordt tegenwoordig in de Europese regelgeving gebruikt als Nederlands equivalent van Eng. wetland of Fr. zone humide, een belangrijk ecologisch begrip, zie bijv.:

HET EUROPESE DRASLAND EN ZIJN PROBLEMEN Het drasland in de Unie neemt de meest uiteenlopende vormen aan: kustgebieden, estuaria en delta's, alluviale vlaktes, meren, moerassen, veengronden, lagunes... De wisselwerking tussen water, bodem en vegetatie leidt tot de vorming van zeer bijzondere, door een enorme biologische produktiviteit gekenmerkte ecosystemen die elk hun eigen functie hebben (hoogwaterregulering, kuststabilisatie, linguee

Delfer gaf het volgende citaat uit 1791 als oudste attestatie

Het was byna omringd van een open bosch van staatige pynbomen (Pinus palustris), door welke zig het uitgestrekte drasland vertoonde, [...]. Algemeene vaderlandsche letter-oefeningen, deel 13 1791

Het is uiteraard een samenstelling van dras en land. Dras is wel beschreven, hoewel het een tamelijk onduidelijke komaf heeft.

Jcwf 30 dec 2017 19:30 (CET)