Help:Inhoud: verschil tussen versies

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (spelfout verbeterd)
k (Wijzigingen door Gaardenier (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Nicoline)
 
(13 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
Bent u nieuw op deze Etymologiewiki, lees dan eerst deze hulptekst.
 
Bent u nieuw op deze Etymologiewiki, lees dan eerst deze hulptekst.
 
== Concept ==
 
Als u een woord opzoekt in de Etymologiebank, krijgt u een overzicht van alle lemma's die over dit woord zijn verschenen in reeds gepubliceerde etymologische woordenboeken en andere boeken over woordhistorie. De inhoud van deze lemma's ligt in principe vast. Ook via deze Etymologiewiki kan die tekst niet gewijzigd worden (maar zie de pagina over [[Help:drukfouten|druk- en scanfouten]]). Boven alle woordenboeklemma's staat, als dat geschreven is, een artikel uit de Etymologiewiki. Die tekst is wel aanpasbaar.
 
 
De Etymologiewiki en de Etymologiebank draaien op twee verschillende websites onder verschillende beheerders. Aanpassingen in de Etymologiewiki zijn daarom niet direct zichtbaar in de Etymologiebank. De database met alle actuele wikiartikelen wordt 1 à 2 maal per week gekopieerd naar de Etymologiebank. Vanaf dan is de inhoud zichtbaar voor iedereen. We hopen in de toekomst beide systemen te integreren.
 
  
 
== Toevoegen van nieuwe artikelen ==
 
== Toevoegen van nieuwe artikelen ==
Wanneer u een nieuw wikiartikel wilt schrijven bij een bestaand trefwoord uit de Etymologiebank, bekijk dan de adresbalk bij dat trefwoord: het laatste woord in het webadres (de URL) van dat Etymologiebankwoord vult u in bij de balk "zoeken" links in dit wikischerm. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees ook onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].
+
Wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, kijk dan eerst of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de [http://www.etymologiebank.nl Etymologiebank]; dat kan ook via de link in het navigatiemenu links op uw scherm. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat.
  
Wanneer u een wikiartikel wilt schrijven bij een woord dat nog niet voorkomt in de Etymologiebank, dan vult u dat woord, voorafgegaan door een sterretje (*), in bij de balk "zoeken" links in dit wikischerm. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. De naam van dit artikel wordt later door de redactie aangepast. Lees ook onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].
+
Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. Eerst moet u zich eenmalig registreren of, wanneer u dat al eerder heeft gedaan, aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u bent aangemeld, ziet u links in dit wikischerm een balk "zoeken". Voer het nieuw te behandelen trefwoord in deze balk "zoeken" in. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].  
  
== Bewerken van bestaande artikelen ==
+
== Bewerken van bestaande artikelen op de Etymologiewiki ==
 
In de [[Speciaal:AllePaginas|lijst van geschreven artikelen]] ziet u alle nieuw geschreven artikelen op deze Etymologiewiki. U kunt deze lijst altijd vinden met de knop 'Alle wikiartikelen' in het navigatiemenu links in beeld. Wanneer u een bepaald artikel wilt bewerken, gaat u naar het bewuste artikel en klikt u op het tabblad "Bewerken" bovenaan de pagina. Na afloop kunt u het resultaat bekijken en opslaan. Lees ook onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].
 
In de [[Speciaal:AllePaginas|lijst van geschreven artikelen]] ziet u alle nieuw geschreven artikelen op deze Etymologiewiki. U kunt deze lijst altijd vinden met de knop 'Alle wikiartikelen' in het navigatiemenu links in beeld. Wanneer u een bepaald artikel wilt bewerken, gaat u naar het bewuste artikel en klikt u op het tabblad "Bewerken" bovenaan de pagina. Na afloop kunt u het resultaat bekijken en opslaan. Lees ook onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].
  
 
==Redactionele richtlijnen==
 
==Redactionele richtlijnen==
Uw artikel wordt opgenomen in de Etymologiebank bij het betreffende trefwoord. Het komt boven alle andere woordenboekartikelen te staan. De kleurstelling, lettertype, paginaopmaak wordt automatisch aangepast aan de huisstijl van de Etymologiebank. U bent geheel vrij in de indeling, inhoud en omvang van uw artikel, maar probeer een en ander zoveel mogelijk te laten aansluiten op de bestaande artikelen. Houd het dus liever sober.
+
Uw artikel wordt opgenomen in de Etymologiebank bij het betreffende trefwoord. Het komt boven alle andere woordenboekartikelen te staan. De kleurstelling, lettertype en paginaopmaak worden automatisch aangepast aan de huisstijl van de Etymologiebank. U bent geheel vrij in de indeling, inhoud en omvang van uw artikel, maar probeer een en ander zoveel mogelijk te laten aansluiten op de bestaande artikelen. Wij stellen het op prijs als u uw bijdrage signeert, door aan het einde tussen vierkante haken uw naam te vermelden.
 
 
===Kopjes===
 
Zet geen kopje boven het artikel, maar begin uw tekst met een zin waarin het te bespreken woord expliciet en '''vetgedrukt''' voorkomt, het liefst ergens in de eerste vijf woorden. Dit doet u door het woord tussen twee maal drie aanhalingstekens te zetten: <tt><nowiki>'''vetgedrukt'''</nowiki></tt>. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.  
 
  
Gebruik ook in de tekst zelf geen kopjes of subkopjes. De bestaande woordenboekartikelen in de Etymologiebank hebben immers ook geen kopjes of subkopjes. Als uw tekst echter erg lang is, kunnen kopjes een welkome hulp aan de lezer zijn.  
+
===Typografische aanwijzingen===
 +
Wees spaarzaam met het gebruik van kopjes in de tekst.  
  
 
Alineascheidingen (zoals boven deze regel) zijn altijd welkom. U moet hiervoor in het bewerkingsscherm een lege regel invoeren.
 
Alineascheidingen (zoals boven deze regel) zijn altijd welkom. U moet hiervoor in het bewerkingsscherm een lege regel invoeren.
  
 
===Cursief===
 
===Cursief===
Geciteerde woordvormen worden ''cursief'' weergegeven. Hiertoe plaatst u de tekst tussen twee paar aanhalingstekens: <tt><nowiki>''cursief''</nowiki></tt>. Hiervoor gebruikt u eveneens de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.  
+
Geciteerde woordvormen worden ''cursief'' weergegeven. Hiertoe plaatst u de tekst tussen twee paar aanhalingstekens: <tt><nowiki>''cursief''</nowiki></tt>. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.
 +
 
 +
===Vet===
 +
Om '''vetgedrukt''' weer te geven, plaatst u een woord tussen twee maal drie aanhalingstekens: <tt><nowiki>'''vetgedrukt'''</nowiki></tt>. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.  
  
===Andere opmaakmogelijkheden===
+
===Accenten en vreemde tekens===
De opmaaksyntax die u kunt gebruiken is dezelfde als die van Wikipedia. Hiervoor verwijzen we naar bestaande documentatie, in het bijzonder voor uitleg over
+
Voor accenten en vreemde tekens kunt u de mogelijkheden gebruiken die Word biedt (Invoegen > Symbolen). Stuur bij problemen een berichtje naar het contactadres van de Etymologiewiki. Woorden in talen met niet-Latijnse alfabetten worden overgezet in het Latijnse alfabet volgens de wetenschappelijke transcriptie.
[http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting#Text_formatting_markup opmaak], 
 
[http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting#Level_2 opsommingen] en
 
[http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting#HTML_symbols vreemde tekens], en over [http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Tables tabellen]. Deze pagina's zijn Engelstalig en horen bij de achterliggende software bij deze Etymologiewiki. Nederlandstalige uitleg over dezelfde onderwerpen is te vinden via [http://nl.wikipedia.org/wiki/Help:Tekstopmaak deze Wikipedia-hulppagina] en de links onderaan die pagina.
 
  
 
===Verwijzingen naar de Etymologiebank===
 
===Verwijzingen naar de Etymologiebank===
Verwijzingen naar artikelen in de Etymologiebank kunt u kopiëren uit de adresbalk van de Etymologiebank; de inhoud daarvan moet tussen vierkante haken worden geplaatst. Vóór het haakje sluiten zet u de weer te geven tekst. Een verwijzing naar [http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat'] maakt u dus met: <code><nowiki>[http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat']</nowiki></code>.
+
Verwijzingen naar artikelen in de Etymologiebank kunt u maken door het trefwoord in de Etymologiebank te laten voorafgaan door <code>b:</code> en het geheel tussen dubbele blokhaken te zetten. Naar http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 kunt u dus verwijzen met <code><nowiki>[[b:jus2|''jus'' 'vleesnat']]</nowiki></code>, dit levert: [[b:jus2|''jus'' 'vleesnat']]. Er zijn nog een aantal sites waarnaar u op deze manier kunt verwijzen, zie [[Speciaal:Interwiki]]. Naar andere sites kunt u verwijzen door het gehele adres tussen enkele vierkante haken te plaatsen: Voor de eerdergenoemde pagina zou dat dus kunnen met <code><nowiki>[http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat']</nowiki></code>, dat levert: [http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat'].
  
 
== Samenvatting ==
 
== Samenvatting ==

Huidige versie van 15 jul 2013 om 10:02

Bent u nieuw op deze Etymologiewiki, lees dan eerst deze hulptekst.

Toevoegen van nieuwe artikelen

Wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, kijk dan eerst of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de Etymologiebank; dat kan ook via de link in het navigatiemenu links op uw scherm. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat.

Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. Eerst moet u zich eenmalig registreren of, wanneer u dat al eerder heeft gedaan, aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u bent aangemeld, ziet u links in dit wikischerm een balk "zoeken". Voer het nieuw te behandelen trefwoord in deze balk "zoeken" in. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande Redactionele richtlijnen.

Bewerken van bestaande artikelen op de Etymologiewiki

In de lijst van geschreven artikelen ziet u alle nieuw geschreven artikelen op deze Etymologiewiki. U kunt deze lijst altijd vinden met de knop 'Alle wikiartikelen' in het navigatiemenu links in beeld. Wanneer u een bepaald artikel wilt bewerken, gaat u naar het bewuste artikel en klikt u op het tabblad "Bewerken" bovenaan de pagina. Na afloop kunt u het resultaat bekijken en opslaan. Lees ook onderstaande Redactionele richtlijnen.

Redactionele richtlijnen

Uw artikel wordt opgenomen in de Etymologiebank bij het betreffende trefwoord. Het komt boven alle andere woordenboekartikelen te staan. De kleurstelling, lettertype en paginaopmaak worden automatisch aangepast aan de huisstijl van de Etymologiebank. U bent geheel vrij in de indeling, inhoud en omvang van uw artikel, maar probeer een en ander zoveel mogelijk te laten aansluiten op de bestaande artikelen. Wij stellen het op prijs als u uw bijdrage signeert, door aan het einde tussen vierkante haken uw naam te vermelden.

Typografische aanwijzingen

Wees spaarzaam met het gebruik van kopjes in de tekst.

Alineascheidingen (zoals boven deze regel) zijn altijd welkom. U moet hiervoor in het bewerkingsscherm een lege regel invoeren.

Cursief

Geciteerde woordvormen worden cursief weergegeven. Hiertoe plaatst u de tekst tussen twee paar aanhalingstekens: ''cursief''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Vet

Om vetgedrukt weer te geven, plaatst u een woord tussen twee maal drie aanhalingstekens: '''vetgedrukt'''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Accenten en vreemde tekens

Voor accenten en vreemde tekens kunt u de mogelijkheden gebruiken die Word biedt (Invoegen > Symbolen). Stuur bij problemen een berichtje naar het contactadres van de Etymologiewiki. Woorden in talen met niet-Latijnse alfabetten worden overgezet in het Latijnse alfabet volgens de wetenschappelijke transcriptie.

Verwijzingen naar de Etymologiebank

Verwijzingen naar artikelen in de Etymologiebank kunt u maken door het trefwoord in de Etymologiebank te laten voorafgaan door b: en het geheel tussen dubbele blokhaken te zetten. Naar http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 kunt u dus verwijzen met [[b:jus2|''jus'' 'vleesnat']], dit levert: jus 'vleesnat'. Er zijn nog een aantal sites waarnaar u op deze manier kunt verwijzen, zie Speciaal:Interwiki. Naar andere sites kunt u verwijzen door het gehele adres tussen enkele vierkante haken te plaatsen: Voor de eerdergenoemde pagina zou dat dus kunnen met [http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat'], dat levert: jus 'vleesnat'.

Samenvatting

Voor u een wijziging opslaat, kunt u een korte notitie invoeren achter Samenvatting: waarmee u uw wijzigingen beschrijft. Probeer kort te beschrijven wat u zojuist gedaan hebt, bijvoorbeeld: "literatuur toegevoegd", "populaire etymologie ontkracht" of "typfout hersteld".

Bewerking ter controle bekijken

Voor u uw wijzigingen opslaat, kunt u via de knop “Bewerking ter controle bekijken” zien hoe de wijzigingen eruit zullen zien.