Help:Inhoud: verschil tussen versies

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 2: Regel 2:
  
 
== Toevoegen van nieuwe artikelen ==
 
== Toevoegen van nieuwe artikelen ==
Kijk, wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, eerst even of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de Etymologiebank; u doet dat door in het navigatiescherm links van dit wikischerm de link Etymologiebank aan te klikken. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Wilt u meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat.
+
Kijk, wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, eerst even of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de Etymologiebank; u doet dat door in het navigatiescherm links van dit wikischerm de link Etymologiebank aan te klikken. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat.
 
Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. U doet dat door het te behandelen trefwoord in te voeren in de balk "zoeken" links in dit wikischerm. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].  
 
Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. U doet dat door het te behandelen trefwoord in te voeren in de balk "zoeken" links in dit wikischerm. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande [[Help:Inhoud#Redactionele_richtlijnen|Redactionele richtlijnen]].  
  

Versie van 11 mei 2011 om 06:24

Bent u nieuw op deze Etymologiewiki, lees dan eerst deze hulptekst.

Toevoegen van nieuwe artikelen

Kijk, wanneer u een nieuw wikiartikel wilt gaan schrijven, eerst even of het trefwoord dat u wilt gaan schrijven al is behandeld op de Etymologiebank; u doet dat door in het navigatiescherm links van dit wikischerm de link Etymologiebank aan te klikken. Om terug te springen van de Etymologiebank naar de Etymologiewiki klikt u op de link 'Meehelpen? Ga naar Etymologiewiki' die in het linkerscherm van de Etymologiebank staat. Wanneer het woord nog niet op de Etymologiebank is behandeld, of wanneer u aanvullingen of kritiek heeft op bestaande informatie, dan kunt u op de Etymologiewiki een nieuw trefwoord aanmaken. U doet dat door het te behandelen trefwoord in te voeren in de balk "zoeken" links in dit wikischerm. Na bevestiging met Enter of de knop "OK" krijgt u de mogelijkheid een nieuw artikel aan te maken. Lees verder onderstaande Redactionele richtlijnen.

Bewerken van bestaande artikelen op de Etymologiewiki

In de lijst van geschreven artikelen ziet u alle nieuw geschreven artikelen op deze Etymologiewiki. U kunt deze lijst altijd vinden met de knop 'Alle wikiartikelen' in het navigatiemenu links in beeld. Wanneer u een bepaald artikel wilt bewerken, gaat u naar het bewuste artikel en klikt u op het tabblad "Bewerken" bovenaan de pagina. Na afloop kunt u het resultaat bekijken en opslaan. Lees ook onderstaande Redactionele richtlijnen.

Redactionele richtlijnen

Uw artikel wordt opgenomen in de Etymologiebank bij het betreffende trefwoord. Het komt boven alle andere woordenboekartikelen te staan. De kleurstelling, lettertype en paginaopmaak worden automatisch aangepast aan de huisstijl van de Etymologiebank. U bent geheel vrij in de indeling, inhoud en omvang van uw artikel, maar probeer een en ander zoveel mogelijk te laten aansluiten op de bestaande artikelen.

Typografische aanwijzingen

Wees spaarzaam met het gebruik van kopjes in de tekst. Alineascheidingen (zoals boven deze regel) zijn altijd welkom. U moet hiervoor in het bewerkingsscherm een lege regel invoeren. Betekenissen van woorden moeten tussen enkele apostrofs worden geplaatst: dit woord betekent 'goed'. Citaten moeten tussen dubbele apostrofs worden geplaatst, het teken dat op het toetsenbord boven de enkele apostrof staat: hij zei: "Goed!"

Cursief

Geciteerde woordvormen worden cursief weergegeven. Hiertoe plaatst u de tekst tussen twee paar aanhalingstekens: ''cursief''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Vet

Om vetgedrukt weer te geven, plaatst u een woord tussen twee maal drie aanhalingstekens: '''vetgedrukt'''. Hiervoor gebruikt u de apostrof die zich op uw toetsenbord meestal in de buurt van de L bevindt. U kunt ook gebruik maken van het icoontje bovenin het bewerkingsscherm.

Accenten en vreemde tekens

Voor accenten en vreemde tekens kunt u de mogelijkheden gebruiken die Word biedt (Invoegen > Symbolen). Stuur bij problemen een berichtje naar het contactadres van de Etymologiewiki. Woorden in talen met niet-Latijnse alfabetten worden overgezet in het Latijnse alfabet volgens de wetenschappelijke transcriptie.

Verwijzingen naar de Etymologiebank

Verwijzingen naar artikelen in de Etymologiebank kunt u kopiëren uit de adresbalk van de Etymologiebank; de inhoud daarvan moet tussen vierkante haken worden geplaatst. Vóór het haakje sluiten zet u de weer te geven tekst. Een verwijzing naar jus 'vleesnat' maakt u dus met: [http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jus2 ''jus'' 'vleesnat'].

Samenvatting

Voor u een wijziging opslaat, kunt u een korte notitie invoeren achter Samenvatting: waarmee u uw wijzigingen beschrijft. Probeer kort te beschrijven wat u zojuist gedaan hebt, bijvoorbeeld: "literatuur toegevoegd", "populaire etymologie ontkracht" of "typfout hersteld".

Bewerking ter controle bekijken

Voor u uw wijzigingen opslaat, kunt u via de knop “Bewerking ter controle bekijken” zien hoe de wijzigingen eruit zullen zien.