Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden/E

Uit Etymologiewiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar: Etymologiewiki:Lijst gemelde ontbrekende woorden

E

echtbreuk

eekhoorntjesbrood (eetbare paddestoel, Duits: Steinpilze)

eenheidsworst de term ontstaan is in de Eerste Wereldoorlog, het was toen een officiële benaming: eenheidsworst bestaat volgens regeringsvoorschrift uit 10% varkensvlees en 90% rundvlees.

eenlobbig: Het botanische woord "eenlobbig", eenzaadlobbig, en "tweelobbig", tweezaadlobbig, ontbreekt in de etymologische lijsten. "Lob" (kraag, afhangende strook kant, klomp °1567) staat er wel in, maar ik zie het verband niet meteen. Vlaams botanist Matthias de L'Obel, de Lobel (Lille/Rijssel, 1538 - 1616), alias Lobelius, staat bekend als eerste om het onderscheid tussen beide te bestuderen. De overeenkomst van "lob" in zijn naam is eigenaardig. Of puur toeval?

Dat lijkt me toch echt toeval - de volledige term is 'zaadlob', en ik denk aan een afleiding van lob = kwab, waarschijnlijk bedoeld als leenvertaling van het internationale woord 'cotyledon' (van een Grieks woord dat zoiets als 'kopvormige holte' lijkt te betekenen). - Andre 7 sep 2011 17:29 (CEST)

eenmansgat

één pot nat (uitdrukking: dat komt allemaal op hetzelfde neer)

eentje

eenzaat

eergetouw primitieve ploeg

eethoek

eigenrichting

elektriseren

ellenlang

emotief

engelengeduld

Engelse hoorn Ik heb vernomen dat de Engelse hoorn (een althobo) afkomstig zou zijn uit de Franse uitdrukking corps anglé: gehoekt lichaam, omdat het zo een grote hobo is. Dat zou dan in de uitspraak verkeerdelijk verbasterd zijn tot cor anglais, Engelse hoorn. Is dit zo?

ennui 'verveling die bij het leven hoort'

epistemisch

erfgoed

ergatief

Eurazië

excasso

expat

expertise